Erik Jager

Design Sprint Facilitator

×

Van start?

Design sprint doen?

Bent je van plan een Design Sprint uit te voeren? Heb je hier geen ervaring mee of heb je te weinig capaciteiten binnen je organisatie? Als Design Sprint facilitator kan ik je helpen bij het organiseren en uitvoeren van je Design Sprint.

Waarom een Design Sprint facilitator inhuren?

De voordelen

Natuurlijk is het mogelijk zelfstandig een Design Sprint te runnen. Het inhuren van een Design Sprint facilitator heeft verschillende voordelen.

Een frisse blik!
Heb je te maken een organisatievraagstuk? Dan heb je dit waarschijnlijk al meerdere malen besproken. Als je nog geen antwoord hebt kunnen geven, dan ben je toe aan een frisse blik. Een Design Sprint facilitator komt met zo’n frisse blik. Hij / zij is nog niet bevooroordeeld over antwoorden of gehinderd door kantoorpolitiek. Een facilitator is in staat om domme en kritische vragen te stellen die bijdragen aan het bereiken van een gedeeld begrip (voor alle deelnemers).

Focus
Een interne facilitator heeft vaak te maken met een dubbele rol. Hij / zij is vaak een expert ten aanzien van het vraagstuk. Door deze persoon aan te stellen als facilitator wordt het voor deze persoon praktisch onmogelijk om zich te concentreren op zijn rol als expert in het proces. Daarnaast kan het voorkomen dat een interne facilitator bevooroordeeld is. Hij / zij heeft te maken met belangen wat het moeilijk maakt om bij te dragen en toch onbevooroordeeld te blijven. Dit kan leiden tot negatieve spanningen binnen het team.

Door een Design Sprint facilitator extern in te huren ben je in staat om de mensen binnen de organisatie zich te laten committeren aan hetgeen wat echt belangrijk is: het oplossen van het probleem.

Onzekerheden voorkomen
Zetten we de juiste stappen? Zijn de stappen die we zetten wel goed? Verspillen we geen tijd? Het kan zijn dat een team, tijdens het proces, onzekerder wordt. Een Design Sprint facilitator zal het team tijdens het proces verzekeren dat het proces werkt zoals het bedoeld is. Het enthousiasme van de facilitator zorgt ervoor dat het team enthousiast doorgaat met de stappen die ze zetten.

Expertise
Bij het maken van een prototype is het belangrijk dat je exacte aansluiting vindt bij het idee en de testbaarheid van het idee. Het inschakelen van een expert die zowel bij de realisatie van het prototype als de begeleiding van de interviews met gebruikers begeleidt kan ervoor zorgen dat de resultaten het meest effectief zijn. Een Design Sprint facilitator biedt de juiste begeleiding bij iedere oefening en activiteit.

Sprintje trekken?

Ben je eraan toe om zelf een Design Sprint te trekken? Of heb je nog meer voorbereiding nodig? Wij helpen je graag verder met je vervolgstappen!

Een Design Sprint Facilitator geeft je nieuwe inzichten.

Werkwijze

Hoe gaan we te werk

1. Intake
Tijdens een persoonlijk gesprek worden je wensen besproken. Je geeft een beeld van het vraagstuk. Samen bespreken we de benodigde middelen om het vraagstuk te kunnen beantwoorden.

2. plan van aanpak
Is een Design Sprint het beste middel om een antwoord te geven op je vraagstuk? Wellicht is een aangepaste versie hiervan of een andere workshop een betere vorm om je vraagstuk op te lossen. Samen ontwikkelen we een plan van aanpak met daarin de juiste stappen die gezet moeten worden om je doel te bereiken.

3. team samenstellen (intern en expertgroep)
Om het vraagstuk te beantwoorden hebben we een team met de juiste expertise nodig. We stellen een team samen met de juiste mensen uit de organisatie, aangevuld met experts van buiten de organisatie.

4. sprinten
We runnen de sprint. Bedenken oplossingen, ontwikkelen ene prototype, valideren deze bij de doelgroep en trekken hier conclusies uit. Meer informatie over hoe een Design Sprint doorlopen wordt?

De Design Sprint

5. resultaat
Het resultaat is bekend. Deze wordt gedocumenteerd en, indien mogelijk, toegepast binnen de organisatie. Hiermee is een eerste stap gezet naar een oplossing.

6. evaluatie
Er vindt een evaluatie plaats. Wat ging er goed? Wat kon er beter. De conclusies worden meegenomen als input voor toekomstige sessies.

Design Sprint Facilitator

Een Design Sprint facilitator vergroot je kans op succes

Het is heel goed mogelijk om je eigen Design Sprint te runnen. Wil je de kans op succes vergroten? Dan kun je een expert inhuren. De voorbereidingen en het runnen van de sprint zelf kosten veel planning en voorbereiding. Door een Design Sprint facilitator in te huren wordt een Design Sprint probleemloos uitgevoerd.

Better brands is gespecialiseerd in Design Sprints. Neem contact op als u meer informatie wenst te ontvangen over hoe een Sprint uw bedrijf of product kan helpen.

Sprintje trekken?

Ben je eraan toe om zelf een Design Sprint te trekken? Of heb je nog meer voorbereiding nodig? Wij helpen je graag verder met je vervolgstappen.

Zij gingen je voor

Logo KNVB
Logo DBS Automotive