Kijk! Deze toepassingen van 3D-printing helpen de natuur een handje.

24 sep, 2019

3D-printing is een vlucht aan het nemen in toepassingen. Eindhoven krijgt binnenkort de eerste bewoonbare 3D-geprinte woningen ter wereld (Project Milestone) en de eerste 3D-voedselprinters zijn al in gebruik (Focus | byFlow). Dankzij nieuwe innovaties komt het toepassen van 3D-printing om de natuur een handje te helpen steeds dichterbij. De volgende bedrijven hebben al stappen gezet naar oplossingen die bijdragen aan een betere wereld.

Pembient: voorkom het stropen van neushoorns

In totaal zijn er nog maar 30.000 neushoorns op de wereld. 40 jaar geleden waren dit er nog 100.000. Sinds 2008 is de illegale jacht op neushoorns schrikbarend toegenomen. Deze ontwikkelingen zijn voor Pembient reden om haar kennis en kunde in te zetten om dit probleem tegen te gaan.

Pembient is een biotechbedrijf met als doel stropers over de hele wereld te bestrijden. Met gebruik van 3D-Printing technieken is Pembient in staat geavanceerde synthetische hoorns te fabriceren. Momenteel begeeft het bedrijf zich in de fase om de productie van synthetische hoorns op grote schaal te kunnen verrichten. In 2017 heeft Pembient een ICO (Initial Coin Offerting) gelanceerd om de kosten voor onderzoek en productie te kunnen financieren. Daarbij stond de aankoop van 1 Pembicoin gelijk aan de productie van 1 gram hoorn.

De toekomst moet uitwijzen of en op welke schaal Pembient haar productie op zal voeren en in hoeverre dit het probleem van het stropen van neushoorns zal oplossen.

Meer informatie: pembient.com

Photo: Glen Carrie on Unsplash

MARS: Het eerste 3D-geprinte rif

Project MARS is ontworpen door Alex Goad en ontwikkeld in samenwerking met Reef Design Lab. MARS staat voor ‘Modular Artificial Reef Structure’. Het project heeft als doel om schade aan koraalriffen te compenseren. Dankzij 3D-geprinte structuren wordt een kunstmatig rif nagebootst. De objecten bieden een goede basis voor de voortplanting van koraal. Daarnaast is het een goede plek van beschutting voor diersoorten die belang hebben bij een levendig rif.

Project MARS wordt ondermeer ingezet voor de voortplanting van koraal. De 3D-objecten bieden hiermee de ‘coral farms’ een goede basis om koraal op voor te planten en te tansplanteren. Een serie van 50 units is in 2018 ontwikkeld en geplaatst op de bodem van de Noordzee. Dit is een project van het WNF en ARK Natuurontwikkeling. De units maken deel uit van een project voor het herstel van oesterriffen in de Noordzee. De eerste resultaten zijn positief.

Meer informatie: Alex Goad en Reef Design Lab.
Bekijk ook het project ‘Living Seawalls‘ van Reef Design Lab.

Lesser houses: Meer aandacht voor het kleine leven om ons heen

Wist je dat een gemiddelde woning meer dan 100 verschillende soorten kevers en insecten huisvest? En dat sinds 1970 de mensheid 50% van de dierenpopulatie heeft doen verdwijnen (inclusief insecten)? De populatie in en rondom ons huis heeft een verborgen diversiteit die we beter moeten leren kennen en die een steuntje in de rug verdienen. Voor architect Angelo Renna aanleiding om aan de slag te gaan met het ontwerpen van een serie 3D-geprinte woningen voor deze kleine medebewoners.

Met het project Lesser Houses licht Angelo Renna de opmerkelijke variatie aan insecten in en rond ons huis uit. Het project is een serie van 3D-geprinte huisjes voor kevers en insecten. Een 3D-model van de huisjes zijn beschikbaar via: Thingiverse. Je kunt het model kiezen die je leuk vindt en deze printen of uit laten printen. Vervolgens plaats je hem waar de dieren makkelijk te vinden zijn. Mieren vinden hun weg naar plekken waar nog eten te vinden is, spinnen zitten graag in een rustige hoek van een kamer en lieveheersbeestjes zoeken graag plekken bij het condens van het raam.

Bekijk ook andere opvallende projecten van: Angelo Renna

 

Foto: Angelo Renna – Lesser House

Meer weten?

11 + 8 =

Meer informatie

Vul het contactformulier in of neem contact op via onderstaande gegevens.

Adres: Nieuwe Kazernelaan 17 – Ede
Telefoon: +31 (0)6 144 33 583
Email: info@betterbrands.nl

Even kennis maken?

Waarom? Hoe? Welke? Wie? De vraag achter de vraag doorgronden om zo de logica te vinden. Dat is wat mij dagelijks bezig houdt. Waarom? omdat sommige antwoorden die gegeven worden niet altijd logisch zijn. Soms te makkelijk lijken of soms beter, eerlijker, verantwoorder, efficiënter beantwoord kunnen worden.

Mijn natuurlijke nieuwsgierigheid gecombineerd met mijn passie om merken verder te helpen resulteert in Better Brands. Een bureau voor het realiseren van positieve impact. Organisaties waar ik in het verleden voor gewerkt heb:

Erik Jager

Erik Jager